Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidizm tiroid hormonlarının yeterli miktarda üretilememesinden kaynaklanan hastalıktır.
İçindekiler
Hipotiroidizm Nedir?
Tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucu, vücut için gerekli olan tiroid hormonlarını gerekli miktarda üretememesi durumuna “hipotiroidizm” denilir. Tiroid bezinin az çalışmasına bağlı olarak kişide yorgunluk, halsizlik, ciltte kuruluk ve döküntüler, dil büyümesi, ses değişimleri ve benzeri durumlar görülebilir.
Kan testlerinden saptanabilen hipotiroidizm mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Belirtilerin biri ya da daha fazlasını belirli bir süredir yaşayan kişilerin doktora başvurarak kan değerlerini tetkik etmesi gerekmektedir.
Hipotiroidizm Neden Olur?
Ülkemizde de olduğu gibi dünyada hipotiroidizmin en sık görülen sebebi yetersiz iyot alımıdır. İyot tiroid hormonlarının yapı taşını oluşturmaktadır. Bununla birlikte otoimmun hastalıklar (Hashimato tiroiditi), hipertiroidi tedavisi, radyasyon tedavisi, hipofiz bezi bozuklukları, geçirilmiş tiroid cerrahisi diğer hipotiroidizm nedenlerini oluşturur. Hipotiroidizm tiroid bezlerinin doğru şekilde çalışmasını engelleyen ya da azaltan sebeplerden kaynaklanabilir. Otoimmün hastalıklardan biri olan ve sık görülen haşimato hastalığı tiroid bezinin hasar görmesine neden olduğundan bu hastalığa sebep olabilmektedir. Radyasyon tedavisi almış olmak, bazı ilaçların uzun süre kullanılması, iyot eksikliği, doğum sonrası kişide görülen eksiklikler, doğumsal işlev bozuklukları ve benzeri durumlar da hipotiroidizme neden olabilmektedir.
Hipotiroidizm Belirtileri Nelerdir?
Tiroid hormonları vücutta metabolizmayı düzenlediği için yetersizliği durumlarda bir çok sistemik bulgu ve şikayet ortaya çıkabilir. Bu şikayetler;
- Anormal kilo alımı
- Yorgunluk
- Kabızlık
- Adet düzensizliği
- Saç dökülmesi,
- Soğuğa tahammülsüzlük
- Kalp hızının yavaşlaması
- Konsantrasyon bozukluğu, hafıza zayıflığı
- Ciltte kuruma
Hipotiroidizm Tanısı
Hipotiroidizm tanısı, öncelikli olarak hastanın hikayesi ve fizik muayenesi ile başlar. Sonrasında tanıda şüphe uyandıran hastalardan, tiroid fonksiyon testleri istenir. T3, T4 ve TSH testleri ilk değerlendirilen tetkiklerdir. Bunların sonuçlarına göre hipotiroidizm tanısı konulabilir. Bunun dışında tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi ve gereklilik halinde tiroid ince iğne biyopsisi de sebebe yönelik araştırmalar için kullanılabilir. Tiroid fonksiyonlarını ölçmek için yapılan tetkik kan testidir ve bu kan testinde hormon düzeyleri değerlendirilir. Tanı konulması için kan testi yeterlidir. Kandaki TSH hormonu ve T4 hormonunun düzeyi incelenerek tanı konabilir. TSH olması gerekenden yüksek T4 isimli tiroid hormonu kanda düşük ise kiside hipotiroidi varlığından söz edilebilir.
Hipotiroidizm Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Hipotiroidizm tedavisinde sentetik olarak üretilmiş tiroid hormon preparatları kullanılır. Tedavi başladıktan bir süre sonra tiroid hormonlarının kan düzeylerine bakılarak ilaç dozu ayarlanmaya çalışılır. Bu süre bazı hastalarda haftalarca sürebilir. Hipotirodizm tedavi edilmediği zaman, sistemik metabolik sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bunların başında kalp duvarlarında büyüme, kalp yetmezliği, hipertansiyon, damar sertliği ve damar içinde pıhtı oluşumu gibi hayatı tehdit edici komplikasyonlar görülebilir. Belirtilen bulgulardan biri ya da bir kaçına sahip iseniz, konu hakkında uzman bir hekimden yardım almalısınız.
Hipotiroidizm Tehlikeli mi?
Hipotiroidizm hastalığının tedavi edilmesi büyük önem taşır çünkü tedavi edilmemesi durumunda hastanın durumu tehlikeli bir hal alabilir. Metabolizmayı etkileyen bu hastalık guatr hastalığına sebep olabilir. Guatr hastalığı ilerlediği takdirde kişide nefes alma sorunları ve yutma sorunları görülebilir. Görülebilecek bir diğer problem ise kalp sorunlarıdır. Hipotiroidizm kötü kolesterol olarak da adlandırılan LDL düzeyini arttırır. Bu durumda kalp ile ilgili ciddi hastalıklara neden olabilir. LDL kolesterolün artması hayati tehlike oluşturabilecek kalp büyümesi ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıkların yanı sıra kişide ruhsal ve zihinsel sağlık sorunları, kısırlık, periferik nöropati ve benzeri rahatsızlıklar da görülebilir.
İlgili içerik: İzsiz Kapalı Tiroid Ameliyatı