Kasık Fıtığı

Fıtık

Fıtık, bir organın kendini sınırlandıran yapıların zayıf noktalarından başka bir yere hareket etmesidir. Genel cerrahini uğraştığı ve sık görülen fıtıklar; kasık fıtığı, göbekte fıtığı ve ameliyatlardan sonra görülen kesi yeri fıtığıdır. Bunun dışında daha nadir görülen birçok fıtık çeşidi vardır.  

Kasık Fıtığı (İnguinal Herni)

Kasık bölgesinde meydana gelen fıtıklara kasık fıtığı denir. Görülme oranı kadınlara oranla erkeklerde daha sıktır. Kasık fıtıkları bulundukları yere göre direkt ve indirekt olarak ikiye başlık altında incelenir. İndirekt tip her yaşta görülebilir ve testis torbasına kadar yer değişikliği gösterebilir.

Kasık Fıtığı Belirtileri

  • Öksürme veya ıkınma sırasında kasık bölgesinde ortaya çıkan şişkinlik
  • Kasık bölgesinde yanma veya ağrı hissi
  • Eğilirken, öksürürken veya ağrı bir cisim kaldırırken kasıklarda ağrı veya rahatsızlık
  • Kasıklarda zayıflık veya basınç hissi
  • Bağırsakların testis torbasına inmesi sonucu testislerin etrafında ağrı ve şişlik

Bazen fıtık içeri itilemez ve karın duvarında sıkışabilir (inkarsere herni). Sıkışmış bir fıtık boğulabilir (strangule herni), bu da sıkışan dokuya kan akışını keser. Boğulmuş bir fıtık tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir. Boğulmuş bir fıtık belirtileri ve bulguları şunlardır:

  • Bulantı, kusma veya her ikisi
  • Ateş
  • Hızla yoğunlaşan ani ağrı
  • Kırmızı, mor veya koyu renge dönüşen bir fıtık şişliği
  • Bağırsak tıkanıklığı veya gaz çıkaramama

    kasik-fitigi-inguinal-herni

    minimal-invaziv-fitik-onarimi-kapali-cerrahi

    Kasık Fıtığı Sebepleri

    Bazı kasık fıtıklarının belirgin bir nedeni yoktur. Diğerleri aşağıdakilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:

    • Erkek cinsiyet (8 kat fazla)
    • Yaşlılık
    • Aile öyküsü
    • Kronik öksürük
    • Kronik kabızlık
    • Gebelik
    • Prostat hastalığı
    • Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı
    • Geçirilmiş kasık fıtığı onarımı

    Kasık Fıtığı Tanı

    Genelde dikkatli hasta öyküsü ve fiziksel muayene ile tanıya ulaşılabilir. Tanı koyulamayan hastalarda yüzeyel ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve MR görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

    Kasık Fıtığında Tedavi

    Küçük ve şikayet oluşturmayan fıtıklar aralıklı kontroller ile takip edilebilir. Büyüme gösteren ve şikayet oluşturan fıtıklar olası komplikasyonları (istenmeyen etki) önlemek için ameliyat edilmelidir. İki genel fıtık ameliyatı türü vardır - açık fıtık onarımı ve minimal invaziv fıtık onarımı.

    Açık Fıtık Onarımı

    Lokal anestezi ve sedasyon, spinal anestezi (belden uyuşturma) veya genel anestezi (tam uyutma) ile yapılabilir.  Kasık bölgesinde bir kesi yapılarak fıtık kesesi bulunup karın içinde geri itilir. Zayıflayan bölge dikilir ve üzerine sentetik bir ağ serilir. Açıklık daha sonra dikiş, zımba veya cerrahi yapıştırıcı ile kapatılır. Hasta birkaç hafta içinde normal aktivitesine döner.

    Minimal İnvaziv Fıtık Onarımı (Kapalı Cerrahi)

    Genel anestezi ile gerçekleştirilir. Karından yapılan birkaç küçük kesiden girilen laparoskopik veya robotik aletler ile ameliyat yapılır. Bu işlemde fıtık alanını görülebilmesi için karın içine gaz verilmesi gerekir.

    Açık cerrahide olduğu gibi fıtık kesesi karın içine itilir, fıtık bölgesi sentetik ağ kullanılarak kapatılır. Minimal invaziv bir onarım geçiren kişilerde ameliyattan sonra daha az rahatsızlık ve yara izi olabilir ve normal aktivitelere daha hızlı dönüş yapılabilir. Laparoskopik ve açık fıtık ameliyatlarının uzun dönem sonuçları benzerdir.

    İlgili içerik: Kesi Yeri Fıtığı (İnsizyonel Herni)

    Kasık fıtığı nasıl anlaşılır?

    Kasık fıtığı daha çok öksürme, hapşırma gibi durumlarda kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile fark edilir.

    Kasık fıtığı tehlikeli midir?

    Kasık fıtığı, sıkıştığı zaman kan akışını keser. Sıkışmış fıtık tedavi edilmezse hayati tehlikeye yol açabilir. Hızlı bir şekilde tedavisi yapılmalıdır.

    Kasık fıtığı kimlerde görülür?

    Kasık fıtığının belirgin bir nedeni yoktur. Erkeklerde daha çok görülen kasık fıtığı, kronik öksürük, kabızlık gibi durumlarda görülebilir.

    Kasık fıtığı çocuklarda görülür mü?

    Evet, kasık fıtığı çocuklarda da oluşabilir ve tek tedavi yöntemi ameliyattır. Çocuklarda kasık fıtığı ameliyat edilmezse sıkışır ve boğulur. 

    Kasık fıtığı nasıl geçer?

    Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahidir. Kasık fıtığı bir süre kontrol altında takip edilir, ileri derecelerde cerrahi uygulanır.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    rektum-kanseri
    Rektum Kanseri

    Rektum, kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektumun ana görevi vücuttan atılacak dışkıyı depolamaktır. Rektum …

    Devamını Oku
    mide-kanseri
    Mide Kanseri

    Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. kanser olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genel…

    Devamını Oku
    kolon-kalinbagirsak-kanseri
    Kolon (Kalınbağırsak) Kanseri

    Kolon, “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin son kısmını oluşan bölgedir. Kolon kanseri ise bu bölgede …

    Devamını Oku

    Ne Aramıştınız?