Obezite ameliyatı vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan veya vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz , medikal tedavi gibi yöntemler denendiği halde zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.
Obezite Ameliyatı Çeşitleri
Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi)
Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) bir obezite ve metabolik cerrahi prosedürüdür. Sadece bu amaç ile uygulanmaktadır. Bu prosedür laparaskopik ve robotik olarak uygulanmakla birlikte, çok az ve sınırlı hastada açık cerrahi olarak uygulanır. Karın ön duvarında açılan küçük kesiler ile batın içerisindeki mide bir kılavuz yardımı ile tüp haline getirilerek uygun şekilde mide ve midenin fonksiyonel kısımları dışarıya çıkartılır. Midenin geriye kalan şekli muza benzer bir uzanım gösterir. Toplam hacimi 100ml den fazla değildir.
Bu prosedür için deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmeli ve midenizde başka bir rahatsızlık olmadığından emin olunmalıdır. Cerrahi öncesinde çeşitli branşlarca hasta değerlendirilerek operasyon uygunluğu ve operasyondan görülecek olan yarar göz önüne alınır. Yapılan cerrahi sonrasında hastalar kilo kaybetmekle birlikte hayati öneme sahip birçok element ve vitaminlerde kaydedecektir.
Bu yüzden deneyimli ekiplerce uygulanmalı ameliyat sonrasında hasta ile görüşmeler ile süreç desteklenmelidir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı olan, uyku bozukluğu ve astımı olan hastalarda uygulanabilinir. Cerrahi ekipçe yapılan değerlendirmeler sonucunda ameliyat kararı verilerek ameliyat öncesinde tedavi başlanılır ve prosedür gerçekleştirilmek üzere hasta hazırlanır.
Hastanın ameliyat sonrasında hayat değişikliğine gitmesi diyetine dikkat etmesi ve sporu hayatına entegre etmesi gerekmektedir. Bu süreçte cerrahi ekibiniz ile görüşerek hareket edilmesi en doğru yöntemdir.
Gastrik By-Pass
Tipik olarak küçük bir mide oluşturularak Duodenum ve Pankreasın salgılarından besin içeriklerinin geçmemesini yer alan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde daha hızlı kilo verilebilir. Şeker hastalığı gibi hastalıklar daha kısa sürede ve daha uygun koşularda iyileşmektedir. Bu cerrahi prosedür her hasta için uygun değildir sadece uygun koşulları sağlayan hastalarda uygulanabilinir.
Bu cerrahi yöntem genellikle öncelik olarak diğer yöntemlerin denediği ve tüp mide operasyonundan yeterli cevabın alınamadığı hastalarda uygulanır. Prosedür uygulanması uygun enstürmanlar ve bu alanda deneyimli anestezi ve cerrahi ekibi gerektirir. Çeşitli enstrüman yardımları ile kapalı yöntemle gastrointestinal sistem üzerinde çeşitli bağlantıların kurulmasını içerir.
Şeker hastalığı ve birçok metabolik hastalıkta iyileşme hali sağladığı gibi hastaların ilaç kullanım sayısında azalma yapmaktadır. Hastaların süreç içerisinde iyileşme hali görülmekle birlikte ilaç kullanımı sıfıra kadar düşmektedir. Hem cerrahi prosedür hem de cerrahi sonrasında hastalık yönetimi açısından uzman hekimlerce değerlendirilmeli ve takip edilmelidir. Hastalar uygun medikal tedavi altında ilaçlarından kurtulabilmekte ve bazı şeker hastalarında tedavi seçeneği olarak uygulanabilmektedir. Ameliyat sonrasında sıkı izlem ve iyileşme döneminde çeşitli destek tedavileri gerektirir.
Kimler obezite ameliyatı olabilir?
Obezite ameliyatını; her yolu denemiş ama kilo veremeyen, vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişiler olabilir.
Obezite ameliyatından sonra ne yapmalıyım?
Obezite ameliyatından sonra doktorunuzun önerilerine dikkat etmeniz, düzenli kontrole gitmeniz ve beslenme düzeninizi değiştirip egzersizle dolu bir yaşam tarzına geçmeniz gerekir.
Vücut kitle indeksi nedir?
Vücut kitle indeksi kilo ve boy oranına göre olan hesaplamadır. Bu hesaplama 35 ve üzeri ise obezite tanısı konulacaktır.
Obezite ameliyatı sonrası nasıl beslenilir?
Obezite ameliyatı sonrası doktorunuz ve genellikle bir diyetisyen eşliğinde diyet listesi uygulanacaktır. Obezite ameliyatı sonrası sıvı alımına dikkat ederek, daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Obezite ameliyatı riskli mi?
Obezite ameliyatının her cerrahi operasyon gibi riskleri bulunur. Doktorunuzun ameliyat öncesi ve sonrasındaki önerilerine uyarak kötü sonuçları azaltabilirsiniz.
Kimler obezite ameliyatı olamaz?
İleri derecede psikolojik bozukluklara sahip insanlara obezite ameliyatı önerilmez. Bunun haricinde kanser hastaları, yüksek tansiyon hastaları, hamileler gibi kişiler de obezite ameliyatı olamaz.
Obezite ameliyatı kaç saat sürer?
Obezite ameliyatı hangi tür ameliyatın kullanıldığına bağlı olarak değişir. Ortalama 1-2 saat arasında sürecektir.