Paratiroid adenom hastalığı kişinin boynunun arkasında yer alan dört küçük bezde ortaya çıkan iyi huylu tümörleri ifade eder. PTH olarak adlandırılan paratiroid hormonu bedendeki kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesine yardım eder. Paratiroid adenom oluşumunda ise kalsiyum seviyeleri yükselir. Bunun neticesinde hiperparatiroidizm olarak adlandırılan durum meydana çıkar ve böbrek taşı oluşumu, kemik erimesi ve benzeri sağlık sorunları oluşabilir.
Paratiroid Adenom Ameliyatı Nedir?
Paratiroid adenom ameliyatı büyüyen bezi ya da bezleri çıkarmak için uygulanır. Yapılan ameliyat oluşan paratiroid adenomu yüzde 95 oranında başarı ile ameliyat eder. Ameliyat olamayacak hastalarda ilaçla tedavi yöntemleri uygulanır ve kemikteki kalsiyum kaybının önlenmesi amaçlanır. Hormon replasman tedavisi sürekli olarak uygulanarak ameliyatsız çözüm sağlanabilir. Ancak önerilen tedavi yöntemi ameliyattır. Yapılan ameliyat ile hasta kendisini çok daha iyi hissedebilir ve hayat kalitesi artabilir. Ameliyat sonucunda hastalık tedavi edilmiş olacağı için paratiroid adenomun yaratabileceği sağlık sorunları da engellenmiş olur.
Paratiroid Adenom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Paratiroid adenom ameliyatı genel anestezi ile uygulanır ve kişinin boynuna küçük bir kesi yapılır. Ameliyat esnasında 4 paratiroid bezi de incelenir ve sorunlar saptanır. Anormal bulgular barındıran bezler çıkarılır. Bir ya da iki bezde sorun varsa bu bezler alınır ve kalan 2 bez ile kalsiyum seviyesi dengede tutulabilir. Tüm bezlerde tümör bulunuyor ise üç buçuk bez alınır ve yarım bez bırakılır. Alınan dokular bir patolog tarafından incelenir ve tümör dokusu incelenir. Yapılan ameliyatın sonucunda paratiroid adenoma bağlı olarak gelişen, bitkinlik ve kronik yorgunluk, kemik sağlığı ile ilgili sorunlar, böbrek taşları, mide bulantıları, kabızlık, yüksek kan basıncı, idrar yaparken ağrı ve sıkışma hissi ve mental bulanıklık sorunları ortadan kalkar.
Paratiroid Adenom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Paratiroid adenomu tedavisi için uygulanan ameliyat, ameliyatın yöntemine göre, paratiroid adenomunun boyun bölgesinde yerleştiği yere göre yarım saat ile 3 saat arasında sürebilir. Yapılacak olan ameliyatın süresi ameliyatı uygulayan uzman hekim ve ekip tarafından belirlenir. Gerekli görülmesi durumunda ameliyat süresi uzayabilir.
Paratiroid Adenom Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Yapılan tüm cerrahi müdahalelerin riskleri vardır. Paratiroid ameliyatının riskleri arasında şunlar sayılabilir.
- Kanda kısa süreli ya da kalıcı şekilde düşük kalsiyum problemi oluşabilir (Hipokalsemi)
- Düşük kalsiyuma bağlı olarak parmaklarda ve ağız etrafında karıncalanma ve uyuşma
- Düşük kalsiyum kaynaklı oluşan kas krampları
Paratiroid ameliyatında 3 ya da daha fazla paratiroid bezi alındı ise kalsiyum eksikliği belirtilerinin yaşanması yüksek ihtimaldir, bu yüzden ameliyatı olan kişinin hekimin tavsiye ettiği kalsiyum ve D vitamini takviyelerini kullanması gerekir. Gerekli görülmesi halinde yüksek dozda kalsiyum takviyesi önerilebilir.
Paratiroid Adenom Ameliyatı Sonrası
Paratiroid adenom ameliyatı sonrasında hastanın kalsiyum değerleri ve PTH değerleri takip edilir. Ameliyat sonrasında hastanın değerlerinde ender de olsa yükselebilir. 1 yıl süresince düşük olan kan değerlerinin tekrar yükselmesi sonucunda tekrarlayan paratiroid adenom probleminden bahsedilebilir. Yapılan tüm paratiroid ameliyatlarının ardından bir miktar kalsiyum düşüklüğü oluşabilir. Bu kalsiyum düşüklüğüne bağlı olarak bazı şikayetler görülebilir. Ameliyat öncesi yapılan genel değerlendirme sonrasında ameliyat gerçekleşir ve paratiroid adenom ameliyatı sonrası uygulanması planlanan ek tedaviler ve takviyeler planlanır. Paratiroid adenom ameliyatı sonrasında kişinin uyması gereken özel bir beslenme düzeni yoktur. Fakat kişinin genel sağlık durumunun iyileştirilmesine yönelik olarak yağlı besinlerden uzak durmak, tek tip beslenmeden kaçınmak ve dengeli beslenmek, fazla kilo alımından kaçınmak önerilir. Ameliyat sonrası kontrollerini aksatmamak ve paratiroid düzeyinin takip edilmesi tavsiye edilir.