Meme başı akıntısı, memede ağrı ve kitlelerden sonra en çok görülen şikayetler arasında yer almaktadır. Çoğunlukla iyi huylu nedenlere bağlı olarak görülse de, cerrahi gerektiren sebeplere de bağlı gelişebilir.
İçindekiler
Meme Başı Akıntısı Nedir?
Gebelik dönemi ve emzirme döneminin dışında meme başından akıntı gelmesi durumu meme başı akıntısı olarak adlandırılır. Kadınlarda sık görülen bir şikayet olan meme akıntısı her yüz kadının 5’i ile 10’u arasında görülür. Memede kitle ve ağrı semptomlarından sonra en çok görülen şikayetler meme akıntısıdır. Memeden akıntı gelmesi meme kanseri ile ilişkilendirilen bir konu olsa da meme başı akıntısının farklı sebepleri de olabilir. Tek memeden kanlı ya a açık renkli sıvı gelmesi ise erken evre meme kanseri belirtilerinden biri olup ertelenmeden hekime danışılmalıdır.
Meme Başı Akıntısı Hangi Durumlarda Görülür?
Bazen meme kanserinin erken dönem belirtisi olarak da görülebilir. Bu sebepten dolayı ihmal edilmeden uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Meme başı akıntısı değerlendirilirken, akıntının rengi, sebeplere dair önemli işaretler verebilir. Süt kanalları genişlemesi ya da iltihabı durumlarda genellikle sarı süt rengi gri ve yeşilimsi olur.
Şeffaf, kanlı, idrar rengi akıntılar ise intraduktal papilloma gibi cerrahi gerektiren durumlarda yada kanserlerde görülebilir. Beyaz sütlü akıntı ise genelde prolaktin (anne sütü üretimini uyaran hormon) artışında görülebilir. Akıntılar özellikle; akıntıyla birlikte memede kitle olması, kanlı ya da şeffaf olması, kendiliğinden meme sıkılmadan geliyor olması, tek memeden ya da tek süt kanalından gelmesi ve 40 yaş üstü olunması kanser riskinin yüksekliğini artıracağından mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Meme Başı Akıntısı Hangi Sıklıkla Görülür?
Meme başı akıntısı kadınlar arasında oldukça sık görülen bir problemdir. Üreme çağındaki her 10 kadının 8’inde meme başı akıntısı görülmektedir. Meme başı akıntısının rengi, her iki memede görülüp görülmemesi, akıntının miktarı, akıntı olan memenin cilt dokusundaki değişimler, memede beze olup olmaması, kişinin hormonal durumu meme başı akıntısının değerlendirilmesi konusunda göz önüne alınan faktörler arasında yer alır. Hekim hastayı muayene ettikten sonra bu faktörleri göz önüne alır ve uygun tedavi yöntemini önerir.
Meme Başı Akıntısı Nedenleri
Meme başı akıntısının nedenleri arasında şu sebepler sıralanabilir;
- Memedeki süt kanalının genişlemesi
- Bölgeye alınan darbeler ve travmalar
- Prolaktin yüksekliği
- Fibrokistik değişimler
- İlaç kullanımı
- Paget hastalığı
- Abse oluşumu
- İyi Huylu tümör varlığı
- Meme kanseri
Meme Başı Akıntısı Nasıl Teşhis Edilir?
Meme başı akıntısının neden kaynaklandığının teşhis edilmesi meme kanserinin erken teşhisi de dahil pek çok avantaj sağlar. Teşhis için doktor muayenesi, mamografi ve ultrason gibi tetkikler uygulanır. Gerekli görülmesi durumunda meme MR’ı, duktografi ve duktoskopi gibi tetkikler de uygulanabilir.
Meme Başı Akıntısı Tedavisi
Meme hastalıklarının tedavisinde mutlaka meme alanında uzmanlaşmış bir cerrahın görüşü alınmalıdır. Hasta öyküsü alınıp kapsamlı muayene yapıldıktan sonra memede patolojik bir durum olup olmadığı incelenir. Meme başı akıntısı ile ilgili gerekli incelemeler yapıldıktan sonra akıntının sebebi bulunur ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Gerekli durumlarda cerrahi müdahale ile süt kanalları çıkarılabilir, ilaç tedavisi uygulanabilir ve hekimin kararına göre tedavi planı oluşturulabilir.
Duktoskopi ile Meme Başı Akıntısı Tedavisi
Duktoskopi tetkiki lokal anestezi altında kolay şekilde uygulanır, Acı verici bir yöntem olmayan duktoskopi patolojik meme başı akıntısı durumunda ameliyatsız çözüm sunan bir tedavi sunar. Tedavi sonunda hasta lezyon bulunan bölgeden ve meme başı akıntısı probleminden kurtulmuş olur.