Mide Kanseri

Tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. kanser olan mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine yerleşen ve genellikle lenf bezleri, karaciğer, akciğer gibi organlara yayılabilen özelliktedir. Küçük yaşta başlayan bilinçsiz beslenme alışkanlığının yanı sıra; sigara- alkol tüketiminin de tetiklediği mide kanseri, çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasında kötü huylu hücrelerin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde en çok rastlanan kanserler arasında yer alan mide kanseri her yıl dünyada 800 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır. Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mümkün olabilmektedir. 

Mide Kanseri Belirtileri

Mide Kanseri Belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yutma güçlüğü
  • Yemek yedikten sonra olan şişkinlik hissi
  • Az yemeğe rağmen erken doyma
  • Uzun süren tokluk hissi
  • Göğüste ağrılı yanma
  • Hazımsızlık
  • Bulantı- Kusma
  • Karın ağrısı
  • İstenmeyen kilo kaybı

    Mide kanseri bazen belirti vermeden, sinsice ilerleyebilir. Belirtiler ileri dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilir. Bu nedenle erken teşhis mide kanseri için çok önemlidir.

    Mide Kanseri Risk Faktörleri

    Mide kanserine neyin neden olduğu net değil, ancak araştırmalar riski artırabilecek birçok faktör tanımlamıştır. Mide kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:

    • Ailede mide kanseri öyküsü
    • Gastroözofageal reflü hastalığı
    • Helicobacter pylori ile enfeksiyon
    • Mide polipleri
    • Uzun süreli mide iltihabı (gastrit)
    • Sigara içmek
    • Obezite
    • Tuzlu ve tütsülenmiş gıdalarda yüksek bir diyet
    • Meyve ve sebzelerde düşük bir diyet

    mide-kanseri-belirtileri

    mide-kanserinde-tedavi

    Mide Kanserinde Tanı

    Mide kanserinde erken teşhis tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu nedenle midesinde sorun yaşayan kişilerin erken dönemde uzman doktorlar kontrolünde değerlendirilmedi önemlidir.

    Üst gastrointestinal endoskopi: Endoskopi uygulaması; ışıklı kamera ile yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısımlarını gözlemlenme işlemidir. Bu işlem hafif sedasyon (uyutma) ile yapılabileceği gibi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında da uygulanabilir. İşlem sırasında tüp şeklindeki organların iç kısımları değerlendirilir ve anormal görünen kısımlar var ise kesin bir tanı için biyopsi alınabilir. Endoskopinin uygun kullanımı ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkündür.

    Görüntüleme testleri: Kontrastlı grafiler ve bilgisayarlı tomografi mide kanseri tanısını saptayan diğer önemli tanı yöntemleridir.

    İlgili içerik: Kolon (Kalınbağırsak) Kanseri

    Mide Kanserinde Evreleme Testleri

    Mide kanserinizin evresi, hasta için uygulanacak tedavinin hangisi olacağı yönünde yardımcı olur. Kanserin evresini belirlemek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

    Kan testleri: Organların fonksiyonlarını değerlendirmek için yapılan testlerdir. Karaciğer, böbrek vb organların etkilenip etkilenmediğini gösterebilir.

    Endoskopik ultrason: Ucunda ultrason buluna endoskop ile yapılır. Endoskopik ultrason, kanserin mide duvarına ne kadar nüfuz ettiğini belirlemesine yardımcı olur.

    Görüntüleme testleri:  Bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisini (PET) içerebilir.

    Tanısal ameliyatlar: Kanserin midenin dışına, göğüse veya karına yayıldığına dair işaretler aramak için yapılır. Genellikle laparoskopik (kapalı yöntem) olarak yapılır.

    Mide Kanserinde Tedavi

    Mide kanseri için tedavi; kanserin bulunduğu yere, evresine ve doku tipine bağlı olarak belirlenir. Tedavi planlaması yapılırken hastanın genel sağlık durumu, hasta ve doktor tercihleri göz önünde bulundurulur. Uygun olan hastalarda cerrahi ilk seçenektir. 

    Endoskopik tedaviler: Mide iç yüzünde sınırlı erken evre tümörlerin çıkarılması endoskopik yöntemlerle yapılabilir. Endoskoptan geçirilen özel aletler yardımı ile kitle tamamen çıkarılabilir. Bu yaklaşımlar arasında endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR) ve endoskopik submukozal rezeksiyon (ESD) yer alır.

    Cerrahi tedaviler: Mide kanseri tedavisinde kansere neden olan tümörün uygun şekilde çıkarılması tedavinin en önemli kısmını oluşturur. Midenin bir kısmının (subtotal gastrektomi) ya da tamamının çıkarılması (total gastrektomi) uygulanabilir. Daha sonra kalan mide ya da yemek borusuna bir incebarsak bölümü bağlanarak hastanın bundan sonraki yaşamına normal devam etmesi sağlanmaya çalışılır. Bu işlem sırasında yayılım olabilecek lenf nodları ve çevre sağlam dokularda çıkarılabilir.

    Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları vücudunuzda dolaşarak midenin dışına yayılmış olabilecek kanser hücrelerini öldürür. Bazı durumlarda kanser dokusunu küçültmek ve cerrahinin başarısını arttırmak için ameliyat öncesinde de verilebilir. Genel kullanım olarak radyoterapi ile birlikte verilir.

    Radyoterapi (Işın tedavisi): Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Direkt etki ile kanser hücreleri tahrip edilir. Kemoterapi gibi, bazen tümörü küçültmek için ameliyat öncesinde de uygulanabilir. Ameliyat edilemeyen ileri evre mide kanserlerinde, kanama ve ağrıyı azaltmak için tek başına yada kemoterapi ile birlikte uygulanabilir.

    İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sisteminizin kanserle savaşmasına yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. Vücudunuzun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi kansere saldırmayabilir çünkü kanser hücreleri, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücrelerini tehlikeli olarak tanımasını zorlaştıran proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır. İleri evre, tekrarlayan ya da vücuda yayılmış kanserlerde kullanılabilir. 

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    kolon-kalinbagirsak-kanseri
    Kolon (Kalınbağırsak) Kanseri

    Kolon, “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin son kısmını oluşan bölgedir. Kolon kanseri ise bu bölgede …

    Devamını Oku
    adrenal-bezi-surrenal-bez-bobrek-ustu-bezi
    Adrenal Bezi (Surrenal Bez, Böbrek Üstü Bezi)

    Böbrek üstü bezleri, her iki böbreğin üst kısmına yerleşik olarak bulunurlar. Karın bölgesinin arkasında ve diğer karın …

    Devamını Oku
    kasik-fitigi
    Kasık Fıtığı

    Fıtık, bir organın kendini sınırlandıran yapıların zayıf noktalarından başka bir yere hareket etmesidir. Genel cerrahini…

    Devamını Oku

    Ne Aramıştınız?